Het gevolg van trigger / gebeurtenis is dat er in jouw lichaam onbewust (en soms ongewild) dingen beginnen te gebeuren omdat je té veel informatie te verwerken kreeg. Het gaat dus over wat die triggers bij ons veroorzaken en nog niet over hoe we er mee omgaan.
We spreken hier over ‘onbewuste’ dingen, maar dat is niet helemaal waar. Hoe meer we hierover gaan nadenken, hoe meer je in staat bent om op te merken wat je doet (rood worden, een been dat begint te trillen, beginnen stotteren enz.) en dat is goed! Het idee is niet dat je dit gaat proberen tegen te houden, maar wel dat je opmerkt wat er dan gebeurt. Zo kan je via je eigen lichaam ‘aflezen’ dat spanning en emoties beginnen te stijgen of dalen. Met andere woorden: je kan aan je eigen lichaamstaal herkennen hoe het met je gaat.
En dat is best handig. Want zelfs als je de trigger / moeilijke gebeurtenis niet herkend hebt, kan je eigenlijk aan je eigen lichaam aflezen dat er iets aan de hand is.
“Gevolgen van triggers” klinkt echter wat vaag. Daarom maken we een opdeling in drie categorieën om het overzichtelijk te maken
Wat denk ik? Deze categorie omvat alle gedachten in je hoofd.Bv.
Wat voel ik? Dit is subjectiever en niet meetbaar. Deze categorie zoekt naar jouw gevoel.Bv.
Wat doe ik? Dit zijn dingen die letterlijk meetbaar zijn. Zowel de dingen die in je lichaam gebeuren als de dingen die anderen zien.Bv.
AAN DE SLAG:
Schrijf rechts van de thermometer en in de juiste kleur wat je daar denkt, doet en voelt na een trigger.
Tips:
OM OVER NA TE DENKEN:
Hierboven hebben we het vaak over lastige gebeurtenissen.
Maar je kan de vraag ook omdraaien: kan je opmerken wat er in jouw lichaam gebeurt als je iets fijns ervaart? Hoe reageert jouw lichaam op een compliment, een eerste kus, een warme knuffel, een goed concert? Al deze lichamelijke reacties hebben ook een plaats op jouw signaleringsplan. Vermoedelijk in het groen, maar misschien ook in oranje of lichtblauw, omdat ook fijne gebeurtenissen spannend kunnen zijn.